BROWSER UPGRADE RECOMMENDED

Our website has detected that you are using a browser that will prevent you from accessing certain features. An upgrade is recommended to experience the full features of the MKCA website. Use the links below to upgrade your exisiting browser.

Park Avenue Prewar

A thoroughly transformed prewar Park Avenue apartment for a young and fun-loving family. Located in a distinguished Carnegie Hill co-op building, the 3,000 sf apartment has been reimagined for contemporary family life while retaining its original gracious formality. Throughout the project, emphasis is placed on maximizing natural light and a feeling of airiness. A warren of service rooms and storage spaces have been consolidated, creating a generous kitchen suitable as both the center of family life, and a nerve center for family life. The space is buffered from formal dining and living room spaces with a luminous brass and white oak pantry and bar, and screened from laundry and service spaces with an etched glass partition integrated into a graphic black marble counter.
The kitchen has been designed to be flooded with light despite its location in an otherwise sunlight-challenged interior courtyard. The careful use of metal accents, high contrast materials, and translucent and reflective surfaces create a lively and bright interior. Custom metal and glass sliding screens in newly enlarged openings link formal living and dining spaces.
Interiors throughout are a playful, graphic, and colorful mix custom and curated furniture, lighting, and artwork. MKCA is responsible for both architecture and interior design. In progress with anticipated completion in Spring, 2017.

A custom circular sofa designed by MKCA, bronze mesh laminated glass sliding doors, and a new onyx mantel in the formal living room.

Awkward pre-war closets are consolidated into a glamorous and luxurious cloak room, generous enough for seasonal storage and strollers, and to double as a service feature for large-scale entertaining.

A black on black powder room for evening guests is created in an existing closet. The room is clad in hematite glazed tile from Heath Ceramics and a a custom stone mosaic floor. Bronze mirror, polished marble, a custom vanity, and LED cove lighting above.

Credits

MKCA Project Team
Natasha Harper
Braden Caldwell
Julian Andersen
Michael Chen
General Contractor